zondag 6 december 2015

Halloweennestje 3


De eerste twee weken liggen de kittens bij hun moeder en ze drinken of slapen. Hun lijfjes zijn nog niet geschikt om te lopen. Ze hebben lange ronde lijfjes en korte zwakke pootjes. Ze kunnen zich toch snel bewegen, met hun scherpe klauwtjes trekken ze zich omhoog en zoeken ze krabbelend hun weg. Wanneer ze vallen, strekken ze hun klauwtjes uit, totdat ze ergens houvast aan hebben.

Nu ze drie weken oud zijn, gaan heel langzaam hun oogjes open; eerst kleine spleetjes. Maar na een paar dagen kijken ze met prachtige blauwe ogen de wereld in. Aanvankelijk zien ze alles wazig, maar na verloop van tijd bekijken ze hun omgeving met veel belangstelling.


  
Ze hebben natuurlijk onze stemmen gehoord en nu zijn ze nieuwsgierig wie bij die stemmen horen. Kittens zijn onverschrokken en ze zijn helemaal niet onder de indruk van die vreemde wezens, die er zo anders uitzien dan mama.


 

Ze worden steeds sterker en waggelen op onzekere pootjes rond, maar het grootste deel van de dag liggen ze bij mamma. Ze drinken en vallen daarna vaak drinkend in slaap. Soms wordt een robbertje gevochten omdat ze allebei dezelfde tepel willen hebben. Tijdens het drinken trappelen ze met hun voorpootjes, waardoor de melkproductie van mamma wordt gestimuleerd. Dit blijven katten ook doen wanneer ze volwassen zijn. Ze doen het vaak wanneer ze op je schoot of op een zacht kussen liggen, zachtjes ritmisch trappelen. Ze denken dan terug aan de tijd dat ze als baby bij moeder lagen en melk dronken.


 

Wanneer ze drie weken oud zijn, beginnen ze steeds meer op kleine katjes te lijken. In deze periode, krijgen ze langere haartjes in hun vacht; ze zijn in “the fuzz”. Nu ze alles goed kunnen zien, gaan ze ook van alles ontdekken en wanneer ze niet slapen, zijn ze actief. Ze kunnen nog niet goed lopen, maar dat mag de pret niet drukken, rollebollend gaan ze op onderzoek uit.

 
Ze zijn steeds meer in de box te vinden en hebben ook belangstelling voor alles wat buiten de box gebeurd. We hebben een kittenparcours gebouwd, zodat ze kunnen klauteren en klimmen. Dit stimuleert hun fysieke ontwikkeling ze krijgen sterke spieren, en hun coördinatie. Ze worden steeds behendiger en hun spieren worden iedere dag sterker.
 
 

Eerst onderzoeken ze alles met hun neus, maar nu gebruiken ze ook een pootje om te voelen wat deze spannende nieuwe ontdekking is. Bijten wordt ook steeds interessanter en ze doen het graag, met hele kleine scherpe tandjes, bijten ze in alles wat ze kunnen bereiken.
 

 

zondag 8 november 2015

Het Halloween nestje II



De kittens zijn een week oud .

                                            Een week oud en wat betekent dit in de ontwikkeling van een kitten?







De instincten van Baby  worden actief en ze ondergaat  enorme mentale en fysieke veranderingen.
Haar tepels zijn gegroeid en nadat de kittens de eerste dagen hebben gesabbeld, zijn er nog  vaak druppels  melk te zien. Baby heeft duidelijk voldoende melk. De melk die de kittens de eerste dagen drinken, is erg belangrijk. Ze krijgen met de moedermelk ook de antistoffen mee de hen beschermen.
Baby claimt haar nest en gedraagt zich beschermend, wanneer de andere poezen op kraambezoek komen, bepaalt Baby wie welkom is.




Snuffelend gaan de kittens op zoek naar de tepels, ze worden geboren met kleine scherpe klauwtjes, waarmee ze zich vastgrijpen in de vacht van hun moeder. Ze gaan op de geur van de tepels af, al is het even zoeken. De kittens moeten behoorlijjk wat werk verzetten om de tepels te vinden en een van de kittens is en blijft overtuigd dat zijn moeder een speciale tepel heeft: onder haar staart. Wanneer het zoeken hem vermoeid heeft, besluit hij dat hier geen tepel te vinden is maar  het is wel een warme slaapplek.





De kittens scharrelen wat af, dit zijn twee actieve kittens en ze onderzoeken hun moeder en hun nest.  Het mandje ligt op een warmteplaat, maar de kittens kunnen ook naast de plaat op een fleece liggen.
Baby heeft acht tepels, waarvan vier tepels roze zijn; de kittens hebben dus ieder twee tepels. Dat is te zien want ze groeien als kool. Ze zien er nu prachtig uit: ze hebben een zachte witte glazende pels.
Hun oogjes zijn nog niet open, dus ontdekken ze hun wereld al snuffelend.
Baby maakt regelmatig een wandelingetje en dan kunnen we kittens goed bekijken en ze een enkele keer oppakken. Iedere dag voelen ze steviger aan en al snuffelend onderzoeken ze ons en ze doen dat met langdurig en uitgebreid gesnuffel.

 

 
Ze slapen een groot deel van de dag en liggen dan heel dicht tegen elkaar aan. Ze dromen veel over de avonturen die ze zullen beleven als ze groot zijn. Hun hele lijfje beweegt, hun neusjes snuffelen en hun pootjes bewegen soms druk.
 

Sweet dreams, my darlings.




woensdag 4 november 2015

Het Halloween nestje

    Baby's  Halloween nestje.


Het was Halloween en Baby was de hele dag wat onrustig en ongedurig en snauwde naar de andere katten. Baby mocht al een week niet in de tuin omdat we bezorgd waren dat zij haar kittens  in een nest in de tuin wilde krijgen. Baby is graag buiten en Bengalen kunnen  creatieve oplossingen bedenken.  Na haar rondje in de tuin en het observeren van eventuele prooien zit ze graag in de zon. Voor alle zekerheid mocht Baby niet naar buiten.

Het gedrag van Deshima , Liefje en Sammy trok onze aandacht: ze hadden opvallend veel aandacht voor Baby, die daar niet van gediend was. Deshima  zocht Baby op en snuffelde vaker aan haar, maar Sammy snuffelde opvallend nadrukkelijk aan Baby.  Wij kregen het vermoeden dat Baby’s tijd gekomen was.
                                  

 
Het kan een etmaal duren voor de uitdrijving van de kittens begint, maar meestal geven de katten dat met luid gemauw  aan en zoeken ze ons op.  Baby  voerde duidelijk haar eigen regie en was van plan haar kitten in haar huisje in haar favoriete krabpaal te krijgen. Hier waren we het niet mee eens: het huisje was te klein, zodat we haar niet konden helpen en bovendien niet hygiënisch. Het was duidelijk dat de eerste weeën begonnen waren  maar de kist waarin de kittens worden geboren stond klaar. Met veel  geruststellende woordjes en knuffels heeft Ivan Baby uit haar huisje getild en naar de kist gedragen.



 

Een uurtje later werd haar eerste baby geboren. Baby lag demonstratief met haar rug naar ons toe en wilde de controle houden over de geboorte van haar kittens. Ze wilde wel gerustgesteld  en geaaid worden, maar  actieve bemoeienis met haar kittens was geen optie.

Een geboorte van kittens is altijd heel spannend, maar dat was niet nodig, want Baby had alles onder controle. Het is verbazingwekkend welke verandering de geboorte van kittens te weeg  brengt. Baby beet zelf de navelstreng van haar kittens door en at de moederkoek op. Daarna wastte ze haar kittens en zichzelf intensief. De kittens gingen meteen opzoek naar de tepel, al zocht het eerste kitten tevergeefs onder zijn moeders staart . Wanneer het tweede kitten wordt geboren, heeft hij zijn tepel gevonden en drinkt luidruchtig terwijl zijn zusje geboren wordt.

  
 

  

31 oktober om 23.47 uur zijn Baby’s kittens geboren, wij besluiten haar nestje te noemen naar de speciale dag:
                      Halloween nestje.
 
                   


 

vrijdag 10 april 2015

Seal mink spotted Bengalen.

 Deze Bengalen worden vaak “Sneeuwbengalen” genoemd, omdat ze veel lichter zijn dan de Black tabbies. De eerste tijd na hun geboorte hebben deze kittens een roomwitte kleur; de spots zijn heel licht beige. Vaak hebben deze kittens ook vlak na hun geboorte een mooi contrast en kun je duidelijk zien dat het om Seal mink bengaaltjes gaat. Er is geen verschil in hun fysieke of mentale ontwikkeling, ze groeien samen met hun nestgenootjes op en alleen de kleur van hun vacht verschilt.

 

donderdag 2 april 2015

Sneeuw Bengalen

 
In onze cattery wonen wij samen met drie typen Sneeuw Bengalen:

·         Seal lynx point, deze kat heeft blauwe ogen.
·         Seal mink, de ogen van deze kat zijn aquamarijn.
·         Seal seal- sepia deze kat heeft groene ogen.

Soms wordt gedacht dat niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter van de Sneeuw Bengaal anders is dan dat van de Black tabby. Wij hebben niet de indruk dat er enig verschil is in het gedrag van de Sneeuw Bengaal. De kleur van de vacht wordt bepaald door een gen en dat heeft geen invloed op het karakter van de Sneeuw Bengaal. Een Sneeuw Bengaal hanteert dezelfde camouflagetechniek als de black tabby en ligt dus ook in een hinderlaag. Een witte vacht is geen optimale schutkleur en dan valt een gecamoufleerde Sneeuw Bengaal op in de bosjes. Bengalen zijn slimme katten en ze hebben ook voor dit probleem een oplossing gevonden.
In dit blog wil ik meer vertellen over Seal lynx point Bengalen.
 

donderdag 26 maart 2015

Een passie voor Black tabby Bengalen.


Een van de betekenissen van passie is: een hartstochtelijke liefhebberij. Dat is de juiste betekenis voor mijn relatie met onze Bengalen. Bij Bengalen kun je zeker spreken van een relatie, want ze reageren sterk op hun mensen. Hoe hechter de relatie hoe directer de relatie tussen Bengalen en hun mensen. Bengalen zijn sociale katten en een Bengaal in huis is erg ongelukkig en kan vervelend gedrag vertonen.
In dit blog wil ik meer vertellen over dit fantastische ras dat het hart van veel kattenliefhebbers heeft gestolen.
Ik wil graag starten met de Black tabbies.
 

donderdag 19 maart 2015


We observeren de ontwikkeling van de kittens en dat is zeker geen vervelende bezigheid. De kittenren staat in de huiskamer en iedere morgen is het eerste wat ik doe de kittens goede morgen wensen. Ze doezelen nog wat, maar al snel zijn ze wakker en komen ze naar me toe om eens lekker geknuffeld te worden. Het zijn hele slimme Bengaaltjes, Wasilla heeft een verrukkelijke melkbar, maar knuffelen met mij is ook fijn en je komt nog eens ergens.

De kittens slapen nog in hun nest, maar zodra ze wakker zijn hebben ze de ruimte nodig om te kunnen rennen en lekker met elkaar te stoeien. De box is te klein geworden, ze hebben meer ruimte nodig……….

donderdag 12 maart 2015

Wilde katten.


 Wilde katten.

Een Amerikaanse fokster is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw begonnen een aanhankelijk huisdier met het uiterlijk van een wilde kat te fokken. Zij deed dit om de vraag naar wilde katten in Amerika terug te dringen. Zij heeft de Aziatische tijgerkat gekruist met gedomesticeerde katten.
In 1983 werd het ras door TICA (The International Cat Association ) erkend.

 

 

donderdag 5 maart 2015


Socialiseren van kittens.

De   eerste weken vormen moeder en kittens een hecht gezin. Moeder is op haar kittens gefocust en de kittens zijn afhankelijk van hun moeder voor warmte, veiligheid en voeding.
De kittens zijn nu ruim vier weken oud en nu krijgen de andere katten ook een rol. Wij willen graag dat onze kittens zich ontwikkelen tot sociale en geliefde huisdieren en dus is de socialisatie door mensen van groot belang. Samen met onze andere Bengalen starten we de socialisatie van Deshima’s kittens.
 

donderdag 26 februari 2015

Een en al oog



Zodra hun ogen geopend zijn voltrekken de veranderingen zich snel. Het is een enorme verandering in het gezichtje van het kitten, zelfs de eerste dag wanneer de ogen nog spleetjes zijn, is de verandering enorm. De kittens hebben altijd op geluid gereageerd en keren hun hoofdje in de richting van je stem, nu lijken ze met hun ogen naar je te kijken. Niets is minder waar, want de kittens zien de eerste dagen alles wazig, later kunnen ze pas helder zien. Dan kijken ze je met hun prachtige ogen langdurig aan  en je ziet ze denken: “wat is dat nu weer”.

 

Kittens hebben de eerste tijd uitsluitend belangstelling voor hun moeder. Later reageren ze op stemmen. Maar de meeste informatie verzamelen ze met hun gehoor. Met luid gepiep laten ze horen wanneer mammie weer terug komt. Ze letten ook op elkaar en hebben een eigen taal om elkaar op de hoogte te houden van belangrijke gebeurtenissen. Ze krijgen nu ook meer belangstelling voor hun omgeving en kunnen nu ook korte wandelingetjes maken. Waggelend nog gaan ze steeds verder weg en dan roept de achterblijver.

 

Deshima’s dochter is niet zo’n ontdekkingsreiziger, ze blijft liever op de warmte plaat en kijkt wat haar broertje uitspookt. Af en toe roept ze hem en af en toe kijkt hij om, meestal vervolgt hij zijn snuffelend onderzoek.
Op een dag ziet hij zijn omgeving heel helder en dan ontmoet je een heel ander kitten. Nadat je de familie goedemorgen hebt gewenst, wordt je geconfronteerd met een zeer geconcentreerd kijkend kitten. Hij kijkt je langdurig, gefocust en zwijgend aan: “Wat is dat nu weer?”
Lange tijd observeert hij dit nieuwe ding, iedere millimeter van mij gezicht wordt gescand en uiteindelijk wordt de conclusie getrokken:” Aha, dat is de stem”.

 De kittens worden iedere dag gewogen en ze groeien goed. Vooral het katertje is een grote, stoere jongen. Hij is extrovert, heel nieuwsgierig en heel ondernemend.












Toen ik de sturdy niet hoog genoeg dichtritste, probeerde meneertje eroverheen te klimmen. Gelukkig was zijn achterste zwaar en zijn achterpootjes net te kort. Hij heeft nog niet ontdekt dat hij kan springen. Na een aantal verwoede pogingen, besloot hij naar zijn moeder te gaan.

Het is tijd om vast voedsel te introduceren: vlees. We geven premium vlees dat zeer fijn is gemalen, maar toch enig structuur heeft. Ivan smeert wat op zijn vinger en introduceert dit nieuwe hapje. Kittens hebben tot nu toe alleen de ervaring met moedermelk en weten dus niet dat je behalve kunt zuigen ook kunt kauwen.







Het ruikt heel aantrekkelijk en ze hebben beslist belangstelling, maar dat je het kunt eten is iets heel anders.
Zoonlief heeft meteen belangstelling en drukt zijn neus in het vlees. Ivan laat hem eerst een tijdje ruiken en stopt dan een klein beetje in zijn bek. Dat is een hele verrassing en hij trekt in de eerste instantie zijn kopje terug. Na wat gesmak ontdekt hij dat het wel heel lekker is en probeert het vlees te eten. Na korte tijd heeft hij het door en likt het vlees van Ivans vinger.

                                     Je kunt alles tot het tegendeel bewezen is.
                                            














 

 

donderdag 19 februari 2015

Sneeuwpret deel 2



Sneeuwpret deel 2

Onze katten zijn graag in de tuin, niet allemaal tegelijk, want iedere kat heeft zijn eigen dagindeling. Sneeuw verandert alles.
In dit blog stelt Baby zich voor, zij is een stoere Bengaal en is graag in de tuin.
De tuin is haar jachtgebied en wanneer zij een vogeltje ziet, roept zij de andere katten om gezamenlijk een jachtfestijn te starten.
Sneeuw vindt ze een nieuwe uitdaging en als eerste staat zij voor de keukendeur en kijkt verlangend naar de tuin.

 



Hoe vang je een roodborst?
Na dagenlang observeren weet je waar hij het liefst zijn liedje fluit.

Verstop je in  struiken in de buurt.

Eindelijk komt het van pas een Sneeuw Bengaal te zijn: ik  heb de beste camouflage.

Daarna is het een kwestie van afwachten en focussen op mijn prooi en geduld heel veel geduld.



 

Baby lijkt een speciale band met mr. Robin te hebben. mr. Robin woont al heel lang in onze tuin, samen met zijn vrouw mrs. Robin.  Zij bouwen geen nest in onze tuin, maar vinden er de insecten waar ze veel belangstelling voor hebben.
Het is een zonnig voorjaar en dus zijn mr. en mrs. Robin iedere dag in de tuin te vinden. mr.Robin heeft dagelijks zijn hele repertoire ingezet om zijn vrouw naar onze tuin te lokken. Roodborstjes zijn weliswaar kleine vogeltjes, maar hebben een verdragend stemgeluid. Ze zijn ook de eerste vogeltjes die onze tuin bezoeken en claimen en Baby is de eerste die de twee ontdekt heeft. Mr. en mrs. Robin zijn heel actief en ze scharrelen door de hele tuin, op zoek naar insecten. Wij gebruiken geen chemische middelen, dus zijn er altijd voldoende insecten te vinden. Ze bouwen geen nest in onze tuin, maar zoeken een plekje in het plantsoentje achter ons huis. Zo hebben ze van alles het beste, een tuin met voldoende insecten een veilige nestplaats in het plantsoentje.
Voor Baby is de tuin de plaats waar ze haar energie kwijt kan en waar ze op jacht kan. Zodra ze in de tuin is rent ze op hoge snelheid haar rondjes, inspecteert de vijver en doet verwoede pogingen in de boom te klimmen, want daar zijn de vogeltjes. Ondanks haar enthousiasme heeft ze nog geen vogeltje gevangen, maar dat mag de pret niet drukken. Ze is net een jaar oud en zal nog veel leren.



Op naar mijn eerste uitkijkpost: onder de Acer. Daar heb ik een uitstekend zicht op de vijver maar ook op de grassen.









De sneeuw heeft alle schuilplaatsen van die kleine rakkers bedekt. Eerst maar eens goed controleren of er niets in de grassen is verborgen. Die rakkers moeten zich toch ergens verborgen hebben.







Eindelijk heb ik de perfecte schutkleur, dit is het ware leven voor een Sneeuw Bengaal.
Er is werkelijk niets te zien en niets te horen. Ik zie dat Ginger ook op zoek is tussen de planten, maar ook niets heeft gevonden.







De beste jachttechniek is afwachten, loeren, luisteren, afwachten, loeren, luisteren, afwachten......


Ik heb niet zoveel geduld en dat afwachten is eigenlijk niets voor mij. Ik jaag het liefst op rakkers die vluchten, dan sla ik razendsnel toe. Ik ben een razendsnelle Sneeuw Bengaal.
Hee, hoor ik daar wat ritselen, zit er een rakker in het gras.




mr. Robin zit in de heg te fluiten, hij daagt me uit. Hij is een snelle rakker.
Krijg ik hem te pakken na een supersnelle sprint?









Ik hoor daar echt wat ritselen, ik weet het zeker! Ik zie nog niet bewegen, maar ik hoor echt iets!



Nee er zit toch niets, jammer.






Niets te zien, niets te horen en ik ruik ook niets. Ik zal nog eens alle grassen onderzoeken.

Gaat het nu nog eens sneeuwen, dat zou heel fijn zijn Ik ben blij met sneeuw!








Tjonge wat maakt mr.Robin een spektakel van zich zelf. Moet je hem nu toch eens horen. Zal ik een poging wagen? Hij zit vlak bij de grond in de heg? Een supersnelle sprint en dan........








Miauw, ik denk dat ik hier rustig blijf zitten, genieten van het zonnetje en eens kijken wat Sammy en Ginger allemaal uitspoken.
 

 







                                    Geniet van iedere vroege voorjaarsdag.
                                                         groetjes Conny

 

                          


 

dinsdag 17 februari 2015

Sneeuwpret




Het heeft gesneeuwd en de Bengalen kunnen niet wachten om naar buiten te gaan. Ze lopen nerveus in de kamer en verdringen elkaar bij de keukendeur. Wanneer het wachten te lang duurt, besluiten ze ons aan te moedigen. Ieder heeft zo zijn eigen manier en Wasilla is het meest effectief: ze wacht tot we in de keuken zijn, draait haar kopje om, kijkt ons strak aan en begint luid te mauwen. Je zou dan toch verwachten dat we dan begrijpen wat ze graag wil. Wanneer we echter geen aanstalten maken om de keukendeur te openen, besluit ze af te wachten tot het tot ons doordringt en kijkt weer verlangend naar buiten.
Sammy ‘s tactiek is luid en duidelijk, hij miauwt luid ongeacht of we in de buurt zijn. Katers zijn er nu eenmaal van overtuigd dat de hele wereld om hen draait .

 
Ginger neemt de tijd om de veranderende situatie nauwkeurig te onderzoeken. Eerst bekijkt ze haar territorium en de acties van Sammy en Wasilla. Daarna wordt de sneeuw eens goed besnuffeld. Ginger is niet zo blij met de sneeuw op de grond en ze loopt uiterst voorzichtig: stap voor stap en poot voor poot.


Bengalen zijn gewoontedieren en ze hebben ieder een individuele beleving van hun territorium. Ginger heeft haar veranderde territorium onderzocht, ze heeft wat aan het gras geknabbeld en gaat nu op zoek naar die kleine rakkers die altijd wel tussen de planten te vinden zijn. De jacht is geopend! Helaas is er, ook niet na uitgebreid snuffelen, geen prooi te vinden.

 
Bengalen concentreren zich niet zo lang en ze zijn heel snel afgeleid door het kleinste geluid of een kleine beweging in een ooghoek. Als Ginger even opkijkt, ziet ze Sammy in de tuin rondrennen. Meteen is haar aandacht voor de jacht verdwenen en besluit ze samen met Sammy te spelen.

Sammy is duidelijk op jacht en heeft zijn prooi in het vizier. Ginger besluit eens een kijkje te nemen en observeert Sammy ’s acties. Ze ziet de prooi nog niet, maar Sammy lijkt overtuigd. Ginger is in ieder geval klaar voor de aanval: ogen en oren gespitst en een voorpoot klaar voor een razendsnelle actie. Toch besluit Ginger een geschikter uitzichtpunt te zoeken want door het springen van Sammy kan ze zich niet concentreren. Gingers tactiek is het besluipen van een prooi en door Sammy ‘s trammelant is de prooi vast ergens anders. Dan hoort ze opeens geritsel aan de andere kant van de tuin!
 
Wanneer ze denkt de juiste plaats gevonden te hebben begint ze enthousiast te graven. Plotseling stopt ze met graven.
Een paar weken geleden was er een korte vorstperiode en lag er ook sneeuw in de tuin. Ginger is toen op het ijs van de vijver gestapt en toen ze het ijs hoorde kraken, stond ze even stil. Toen er niets gebeurde stapte ze verder het ijs op en met hevig gekraak is ze door het ijs gezakt. Razend snel stond ze weer druipend aan de kant.
Ze kijkt ons aan, waarschijnlijk herinnert ze zich haar avontuur op het ijs, dat is ook begonnen met graven en eindigde met een ijskoud nat pak.