maandag 24 november 2014

Een Bengaal, een knuffelige raskat met roofdiergenen


Onze Bengalen hebben enkele malen per dag hun “high speed run”. Hun parcours gaat van de ene kant van de kamer via krabpalen, de kast en de krabklimboom naar de andere kant van de kamer. Tijdens deze conditietraining rennen alle katten met hoge snelheid vlak achter elkaar aan verschillende keren het parcours.
In onze huiskamer hebben we krabpalen staan die ook geschikt zijn voor Maine Coons. Na een jaar gaan de sisalpalen wankelen, niet zo zeer door het gewicht van een Bengaal, maar door de kracht waarmee ze zich afzetten om de grote sprongen te kunnen maken, en de kracht wanneer ze weer neerkomen.
 


Wanneer ze in de tuin rennen, zijn ze in hun element en dat is te zien. Zodra de keukendeur open gaat, gaan ze meteen de tuin in, rennen hun rondjes en controleren daarna hun territorium. 
In de tuin ontwikkelen de katten hun jachttechnieken en in de loop der tijd heeft iedere Bengaal zijn eigen strategie ontwikkeld. Daarnaast heeft iedere kat een sterke voorkeur voor een prooi.
Wasilla, Sammy en Sitka jagen op kikkers vogeltjes en muizen. Ginger en Baby focussen op vlinders en insecten.


Hoewel iedere kat overtuigd is een perfecte jachtstrategie te hebben, ontsnapt hun prooi meestal. Katten zijn heel snel afgeleid en wanneer de prooi goed gecamoufleerd en doodstil blijft zitten, zijn ze heel snel afgeleid. Hun prooi heeft maar een paar seconden nodig en ontsnapt.
Vogels beschermen hun kuikens door luid te kwetteren en zo de aandacht van de katten te trekken en hen van hun kuiken weg te voeren. Dat gekwetter zorgt er ook voor dat ik de katten naar binnen haal, zodat de vogels in staat zijn de tuin te verlaten.

 

Het is een zonnige herfst en de tuin is overdekt met de grote bladeren van de Catalpa. We besluiten de bladeren op te ruimen en zoals altijd helpen onze Bengalen ons mee, door iedere hoop bladeren nog eens grondig te controleren. Baby en Ginger maken er een spelletje van en rennen door de hoop bladeren. Ze hebben er veel plezier in en binnen de kortste tijd liggen overal bladeren. Na verloop van tijd doet  Sammy  met Ginger en Baby mee en samen rennen ze door de verspreide bladeren en rennen ze daarna hun rondjes door de tuin. Ze hebben een nieuw spelletje gevonden en wij kunnen beter aan de andere kant van de tuin aan de slag gaan, of een kopje koffie drinken en afwachten tot ze uitgerend zijn.
We gaan aan de andere kant van de tuin aan de slag en ruimen de bladeren meteen op. Aan het eind van de dag is iedereen tevreden, wij zien met een wijntje het resultaat van ons werk en de Bengalen gaan enthousiast op jacht.

In de pruimenboom verzamelen alle vogeltjes uit de buurt zich weer om zich te goed te doen aan de laatste pruimen. Ook de lijsterbes wordt druk bezocht. De bomen zitten vol vogeltjes die zich volproppen met bessen en pruimen en vaak lichtelijk dronken worden. Voor de zangvogels is dit een jaarlijks terugkerende bessenorgie. De katten houden een oogje in het zeil, wie weet valt er zo’n olijke zanger uit de boom.

 

 

 
Baby is nu acht maanden oud en een enthousiaste jager, ze geniet volop van de tuin. Zodra ze buiten is, loopt ze eerst een rondje om de vijver. Ze inspecteert iedere meter daarna zoekt ze een hoge plaats op om haar territorium te observeren. Wanneer het zonnetje schijnt, gaat ze een tijdje zonnebaden, maar ze houdt steeds een oog gericht op de bodembedekkers en haar oren gespitst. Ze let ook op Wasilla en Sammy en leert van hun uitstekende jachttechnieken.


 

Wasilla en Sammy zijn zelfverzekerde volwassen Bengalen en de tuin is hun mini jungle. Sammy gaat na een rondje vijver meestal op de boomstam over de vijver zitten en observeert met gespitste oren zijn territorium. Er ontgaat hem niet veel. Deze herfstdag kiest hij een plaats, waarbij hij razend snel de pruimenboom kan bereiken.
 
 
 

 

Wasilla is geen stalker maar een sluiper. Ze speurt in de bodembedekkers, onder de struiken en maakt daarbij nauwelijks geluid. Vaak onderzoekt ze haar territorium samen met Sammy maar heeft toch steeds haar eigen strategie. Sammy laat zich nog wel eens afleiden, maar Wasilla is gefocust.



De katten genieten hun minijungle, geniet van de filmpjes and have a happy Bengal day. J


 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten