donderdag 12 maart 2015

Wilde katten.


 Wilde katten.

Een Amerikaanse fokster is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw begonnen een aanhankelijk huisdier met het uiterlijk van een wilde kat te fokken. Zij deed dit om de vraag naar wilde katten in Amerika terug te dringen. Zij heeft de Aziatische tijgerkat gekruist met gedomesticeerde katten.
In 1983 werd het ras door TICA (The International Cat Association ) erkend.

 

 

De Aziatische Tijgerkat is een zeer algemeen voorkomende kleine katachtige uit Azië. Hij komt in een groot aantal ondersoorten voor in vrijwel geheel Oost- & Zuidoost-Azië. Deze kat is ongeveer zo groot als een huiskat en leeft zeer terug getrokken. Katten zijn intelligente dieren en zij hebben waarschijnlijk ontdekt dat voedsel gemakkelijker te vinden is in de buurt van mensen. Mensen hebben ook belang bij de aanwezigheid van katten, omdat zij de muizen populatie in toom houden. In Aziatische dorpen kun je regelmatig deze tijgerkatten vinden en maken zij deel uit van het gezin.


De Aziatische Tijgerkatten komen in een groot deel van Azië voor, er zijn echter behoorlijke klimaatverschillen in hun leefgebied. In het noordelijk deel van Azië is hun vacht dichter en grijzer van kleur. In het zuidelijk deel is hun vacht gelig, maar er zijn veel overgangskleuren.








De Aziatische Tijgerkat leeft solitair in het oerwoud en zoekt alleen een partner om te paren. Hij is vaak in de nabijheid van water te vinden en voedt zich met insecten, kikkers en muizen.  

Onze Bengalen hebben overeenkomsten met hun wilde familie. De uiterlijke overeenkomst is het meest opvallend. Het uiterlijk van de Bengaal is duidelijk omschreven, omdat het om een erkende raskat gaat.

        
Een Bengaal heeft een lang, gespierd en lenig lichaam en naar verhouding een kleine kop. Zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten, waardoor hij een specifieke manier van lopen heeft. De Bengaal is een sterke en gespierde kat en is in staat met enkele sprongen een behoorlijke afstand af te leggen en zo zijn prooi te grijpen.








Onze Bengalen genieten van de ruimte in hun tuin, ze rennen, springen en vangen soms ook een prooi. De vijver heeft hun speciale aandacht, daar is altijd wel wat te beleven en stromend water is interessant en smaakt goed.

    







Een Aziatische tijgerkat jaagt op insecten kevers, kikkers, duizend poten, vissen, kleine knaagdieren en kleine slangen. Zij zijn de prooidieren van tijgers, slangen en wilde honden. Helaas wordt er ook door mensen op hen gejaagd, omdat hun vacht geld oplevert. 
De leefomgeving van deze wilde katten wordt ook bedreigd. Door het kappen van het oerwoud verdwijnen grote delen van het oerwoud. Gelukkig zijn deze wilde katten inventief en zullen zij zich in leven weten te houden in de buurt van mensen.
 
 
 

Gelukkig zijn er organisaties die deze prachtige dieren beschermen en wanneer het nodig is deze dieren opvangen en verzorgen. Deze prachtige wilde dieren worden tijdelijk opgevangen en daarna vaak weer in de vrije natuur terug geplaatst.
Moederloze kittens, kunnen wanneer ze heel jong zijn, door een pleegmoeder poes worden gevoed. De verzorgers bemoeien zich niet met de socialisatie van kittens, omdat het om wilde dieren gaat.
 
 
 
 
 
Wij hebben de verantwoordelijkheid om onze kittens te socialiseren, zodat zij vriendelijke en aanhankelijke huisdieren worden met een hele wilde uitstraling.
Wij genieten iedere dag van deze taak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten