zondag 8 februari 2015

Het is bijna zover, Deshima’s kittens komen eraan.


De laatste weken is Deshima veel zwaarder geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Ze waggelt door het huis en haar buik zwiert ritmisch van links naar rechts, maar ze lijkt re geen last van te hebben.
De laatste weken heeft ze speciale kattenbrokken gekregen, zodat ze in optimale conditie is, ze eet ze veel vaker maar met kleinere hoeveelheden. Ze is nog steeds erg actief en klimt met het grootste gemak in alle krabpalen. Deshima heeft altijd de voorkeur gegeven aan hoge plaatsen en dat blijft ze ook doen.
 


Deshima is een zelfverzekerde Bengaal en ze weet precies wat ze niet wil en laat dat duidelijk merken. Haar zwangere buik zit behoorlijk in de weg en ze heeft grote moeite met “intieme hygiëne”. Wij helpen haar maar daar is ze niet van gediend en zodra ze ons aan ziet komen, met een doek in de hand, rent ze weg. Ze lijkt het toch niet prettig te vanden, wanneer ze niet helemaal schoon is en dus mogen we haar af en toe toch helpen.


Wanneer we haar kamer klaarmaken halen we alle hoge slaapplaatsen weg, zodat ze niet op het idee komt haar kittens 40cm onder het plafond te baren. Voor een Bengaal is niets te gek en Deshima ligt nu eenmaal graag hoog, zodat ze alles in de gaten kan houden.
We zetten de box neer en plaatsen de werp kist in de box, zo kan Deshima haar kamer verkennen. Het zal heel spannend worden, want Deshima heeft meer belangstelling voor de loopplanken langs de muur, gelukkig lijkt ze die te smal te vinden en na een korte wandeling klimt ze weer naar beneden. Ze inspecteert de werp kist en de box, maar ze lijkt niet onder de indruk.
 
 
Vier dagen te vroeg wordt Deshima erg onrustig en krijgt ze warme oren, bovendien zijn de eerste weeën begonnen. Dit is het eerste nestje van Deshima en ze is erg onrustig. Ivan praat kalmerend met haar en ze komt enigszins tot rust. Wanneer de uitdrijvings weeën beginnen, loopt ze hijgend rond en kijkt omhoog naar de planken, het lijkt erop of ze toch de krabpaal in wil klimmen. Twijfelend loopt ze rond, maar toont absoluut geen belangstelling voor de werp kist. Een zacht en warm nest vindt ze niet nodig.

 
 

Opeens neemt ze een sprint naar de kattenbak en wordt haar eerste kitten in de, schone, bak geboren. Ivan vangt het kitten op en wacht tot Deshima de navelstreng heeft doorgebeten en de nageboorte heeft opgegeten. We leggen snel schone doeken in de kattenbak en proberen Deshima’s belangstelling voor de werp kist te wekken. Deshima blijft erg onrustig en wil met haar kitten in haar bek rond lopen. Deshima is duidelijk heel onzeker en zoekt een veilig nest: dit is een ongewenste situatie en snel ingrijpen is van groot belang.



 
We besluiten een grote sturdy te gebruiken, die af te dekken met een deken en op die manier een donker nest te creëren, zodat Deshima tot rust kan komen. De sturdy is te groot voor de box en staat op de grond. We plaatsen een warmtemat in de sturdy zodat Deshima, wanneer dat nodig is, op een verwarmde plaats kan liggen.
 
 
Tijdens een wee hebben we Deshima met haar kitten in de verduisterde sturdy gezet en daarna gespannen gewacht. Ivan blijft naast de sturdy zitten, spreekt Deshima geruststellend toe en drinkt een espresso. Deze bekende geluiden kalmeren Deshima en later wordt haar tweede kitten geboren.
Ivan houdt alles nauwgezet in de gaten, maar bemoeit zich niet met Deshima.
Ook de dagen erna blijft Deshima in de verduisterde sturdy en richt ze deze helemaal naar wens in. We hebben de kittens de eerste dag een paar aangelegd, zodat haar melk op gang kwam. Toen de kittens door hadden waar ze tepel van mammie konden vinden, was onze hulp niet meer nodig.

 
Natuurlijk hebben we een paar keer per dag de deken een stukje verschoven zodat we de kittens konden observeren. Een dergelijke sturdy heeft enorme voordelen, we kunnen nu, op de grond liggend, ook in het nest gaan liggen. We liggen dan gewoon naast de kittens en kunnen hun smakkende geluidjes en Deshima spinnen van heel dicht bij horen. Deshima vindt het heel gezellig, de andere Bengalen komen ook even langs en complimenteren haar met haar kittens. Ze lijken ook niet verbaasd wanneer ze merken dat wij ook in het nest liggen.

 
                                                    
                                                     Have a happy Bengal day 

                                                                         Conny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten